3. Mitä on yhdessä säveltäminen?

 

YHDESSÄ SÄVELTÄMISEN TAPOJA

Yhdessä luotu musiikki ei ole uusi keksintö. Kansanmusiikki niin Suomessa kuin maailmallakin on kulkenut sukupolvelta toiselle useimmiten kuulonvaraisesti muistettuna, uudelleen laulettuna ja soitettuna perintönä. Jokainen muusikko on lisännyt improvisoinnilla ja muulla muuntelulla sävellykseen oman persoonallisen mausteensa. Sävellykset ovat sitä myöten eläneet orgaanisesti ja rakentuneet yhteisöllisesti.

Yhdessä säveltäminen on yleistynyt viime vuosikymmeninä monella rintamalla. Pop-musiikin tuotannossa vallalla olevassa co-write -metodissa muutaman hengen lauluntekijätiimi saattaa koostua esimerkiksi säveltäjästä, sanoittajasta, sovittajasta ja tuottajasta. Remixaamalla tuotetaan uutta musiikkia jo olemassa olevaa musiikkia muuntelemalla. Etenkin hiphopissa erilaiset fiittaukset eli vierailut toisten artistien kappaleissa tai useamman artistin yhdessä tekemät niin kutsutut possebiisit ovat yhtä lailla kollektiivista musiikin tekemistä.

Teknologinen kehitys on mahdollistanut yhdessä säveltämisen ilman maantieteellisiä rajoitteita. Erilaisissa luovissa virtuaaliyhteisöissä tuotetaan musiikkia yhdessä. Mikserin ja Soundcloudin tyylisissä palveluissa voi kuka tahansa kuunnella, ladata ja arvostella musiikkia, luoda oman artistisivun sekä kerätä arvosteluja ja faneja.

SUOMESSA OSATAAN!

Esimerkki Suomessa aiemmin toteutetuista suuremmista yhteissäveltämisen projekteista on muun muassa Savonlinnan Oopperajuhlien Opera by you -projekti (2012), jossa kuka tahansa saattoi osallistua oopperan luomiseen. Internetissä toimiva yhteisö kirjoitti, sävelsi, ohjasi, puvusti ja lavasti oopperan alusta loppuun.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian, Radion sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin, Suomen kansallisoopperan ja -baletin sekä Musiikkitalon Kuule minä sävellän! -projektissa lapset ja nuoret saavat mahdollisuuden säveltää sinfoniaorkesterille. Ohjaajina projektissa toimivat ammattisäveltäjät, eri taiteiden alan taiteilijat ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian eri aineryhmien opiskelijat ja musiikkikasvatuksen lehtori. Koulutushanke perustuu säveltäjä, kontrabasisti ja New Yorkin filharmonisen orkesterin koulutusasiantuntija Jon Deakin Very Young Composers -alkuperäiskonseptiin.

Kollektiivinen säveltäminen haastaa laulajia uuden ja jännittävän äärelle. Kollektiivisessa työskentelyssä saamme koko ajan toisiltamme kannustavaa ja rakentavaa palautetta, mikä vie työskentelyä eteenpäin.
— säveltäjäpalaute, Sabrina ja Saarten tyttäret

KOLLEKTIIVISEN SÄVELTÄMISEN HYÖDYT

Kollektiivisessa säveltämisessä valjastetaan yhteiseen käyttöön osallistujien erilaiset tiedot, taidot ja lahjakkuudet. Yhteisellä sävellysmatkalla opetellaan omien ideoiden esiintuomista, toisten kuuntelua, erilaisia työskentelytapoja sekä vastuun jakamista.

Kollektiivisen säveltämisen avulla voi oppia uusia puolia itsestä ja muista. Parhaimmillaan se lisää ryhmän vuorovaikutusta, empatiataitoja ja yhteishenkeä. Tuttu ryhmä tarjoaa vertaistukea ja turvaa sekä kannustaa yhdessä tutkimiseen ja omien rajojen etsimiseen.

… JA HAASTEET

Yhteissäveltäminen ei ole aina helppoa ja hauskaa, vaan vaatii myös epämukavien tunteiden sietämistä ja sosiaalista rohkeutta. Omien ideoiden esiintuominen ja prosessiin heittäytyminen voi tuntua jännittävältä ja joskus ahdistavaltakin. Ryhmän kannustava ja luottamuksellinen ilmapiiri on keskeistä sävellysprosessin onnistumisen kannalta.

Ryhmässä työskennellessä on tärkeää kommunikoida sekä tarvittaessa joustaa ja neuvotella yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Tätä kaikkea tarvitaan, jotta teoksesta rakentuu osallistujiensa näköinen ja silti eheä kokonaisuus. Omien visioiden ei siis ole tarkoituskaan päätyä sellaisenaan yhteiseen lopputulokseen, mikä tarkoittaa kompromisseihin mukautumista sekä toisinaan myös turhautumisen tunteita ja omien epävarmuuksien kohtaamista. Nämä ovat yhteissäveltämisen haasteita mutta samalla tärkeitä elämäntaitoja, joissa jokainen voi kasvaa ja kehittyä.

Erilaisia vuorovaikutustaitoja, jotka kehittyvät kollektiivisessa kuorosäveltämisessä:

  • Keskustelu- ja neuvottelutaidot

  • Yhteistyötaidot

  • Viestintätaidot

  • Esiintymistaidot

  • Empatiataidot

 
Previous
Previous

2. Kuka saa säveltää?

Next
Next

4. Miten kuorossa säveltäminen toimii?