4. Miten kuorossa säveltäminen toimii?
KUORO SÄVELTÄMISEN PELIKENTTÄNÄ
Kuoro tarjoaa yhteissäveltämistä varten valmiin yhteisön, jolloin tutustumista ja turvallisen ilmapiirin rakentamista ei tarvitse aloittaa tyhjästä. Kuorosäveltäminen ja lauluharrastus tukevat toinen toisiaan: laulaessa ohjelmistoa oppii analysoimaan laajemmin sävellyksen näkökulmasta ja säveltäessä hyödyntäämään omaa kokemustaan laulajana.
Kuoromusiikin säveltäminen on loogista ja palkitsevaa, kun teokset tulevat kuulluiksi oikean kuoron laulamina. Kollektiivisessa kuorosäveltämisessä tämä käsittää jo keskeneräisen sävellyksen kehittelyvaiheen, kun kuoro toimii sävellyksen koeyleisönä, testaajana ja palautteen antajana.
Kollektiivisen kuorosävellyksen valmistuttua kuoronjohtaja voi harjoituttaa teoksen kuorolla ja mikäli mahdollista, esittää teoksen kuoron kanssa oikean yleisön edessä. Se saattaa olla nupullaan olevalle säveltäjänalulle erittäin innostava ja ikimuistoinen elämys. Tällainen kokemus motivoi panostamaan sävellyksen kehittely- ja viimeistelytyöhön ja saa toivottavasti jatkamaan säveltämistä myös myöhemmin. Henkilökohtainen, paikallisesti syntynyt ja tuore musiikki on myös yleisölle kiinnostavaa kuultavaa.
LUOVA TOIMINTA OSANA KUOROARKEA
Sävellysprojekti etenee sävellystuokioiden myötä. Tuokiot voidaan istuttaa osaksi kuoron toimintaa eri tavoin, esimerkiksi viikottaisiin sävellystapaamisin ennen tai jälkeen kuoron harjoituksen, etätuokioina parin viikon välein, osaksi laululeiriä tai omana viikonloppu- tai kesäkurssinaan. Yhdessä säveltämistä varten voidaan mahdollisuuksien puitteissa myös varata muutamien viikkojen tai koko kuorokauden harjoitteluaika, jolloin luovaan projektiin päästään syventymään kokonaisvaltaisemmin.
Myös pienimuotoisempana toteutettu kollektiivisen säveltäminen ja muu luova toiminta on kuorolle hyödyllistä ja kehittävää. Jos yhteinen sävellysprojekti tuntuu liian isolta askeleelta, voidaan luovaa toimintaa tukea osana kuoron arkea muillakin tavoin. Esimerkiksi kuoron harjoituksiin voidaan integroida erilaisia valmistavia improvisaatio- ja luovuusharjoituksia tai kuorokonserttiin kokeilla yhdessä luotavaa äänimaisemaa. Pienet innostuksen kipinät voivat olla suuremman roihun alku!
arvokasta antia kuorotyöhön
Osallistuminen yhteiseen luomisprosessiin lisää kuorolaisten itsetuntemusta ja hyvinvointia. Kuorolaisille on arvokasta saada seurata teoksen syntyprosessia alun kenties haparoivasta ideasta eri kehitysvaiheiden kautta viimeistellyksi lopputulokseksi. Keskeneräisten, kehittyvien versioiden kuuntelu, harjoittelu ja esimerkiksi oman stemman laulettavuuteen liittyvän asiantuntijapalautteen antaminen lisäävät ymmärrystä musiikin ilmiöistä ja rakennuspalikoista. Palautteen antaminen ja saaminen lisäävät kuorolaisten vuorovaikutustaitoja. Roolien vaihtaminen säveltäjästä laulajaksi ja toisinpäin sekä myötäelo sävellysprosessin eri vaiheissa kehittää osallistujien empatiataitoja.
Yhteinen luova projekti kuorossa lisää yhteyttä kuorolaisten ja kuoronjohtajan kesken. Kuoronjohtajalle luovan sävellysprosessin ohjaaminen tarjoaa tilaisuuden haastaa instrumenttiaan ja kehittää samalla omia pedagogisia valmiuksiaan. Sävellysprosessin aikana tapahtuu valtavasti vaivihkaista oppimista, mikä kehittää kuorolaisten ajattelua ja itsetuntoa musiikillisina toimijoina.