6. Millainen on onnistunut sävellystuokio?
LUOVA TYÖ ETENEE SÄVELLYSTUOKIOISSA
Kollektiivinen kuorosäveltäminen tapahtuu sävellystuokioissa. Tuokioiden sisältö ja tavoitteet suunnitellaan säveltäjien lähtötason ja kiinnostuksen kohteiden mukaisesti.
Kollektiivisessa kuorosävellysprojektissa sävellystuokioiden on hyvä tapahtua säännöllisesti, esimerkiksi viikon tai kahden viikon välein. Yksittäisen sävellystuokion optimaalinen kesto riippuu ryhmän koosta, mutta noin 1–2 tuntia on hyvä lähtökohta intensiiviselle ryhmätyöskentelylle. Lyhyemmässä ajassa on hankalaa syventyä yksittäisiin teoksiin tarpeeksi perinpohjaisesti, ja pidemmässä ajassa keskittyminen taas alkaa helposti herpaantua.
Jokaista sävellystuokiota varten sovitaan yhteinen tavoite tai teema. Työskentelyä tehostaa, jos mahdolliset ennakkotehtävät ovat osallistujien tiedossa mahdollisimman hyvissä ajoin. Resurssien puitteissa inspiraation tueksi sävellystuokioihin voidaan kutsua vieraiksi ammattisäveltäjiä kertomaan työskentelystään.
Aikaa jaetaan mahdollisimman tasapuolisesti teosten ja osallistujien kesken. Yksittäiselle teokselle varataan tarpeeksi aikaa, mutta kaikkia teoksia ei ole välttämätöntä käsitellä samalla kerralla. Voi olla hyväksi sopia käytännöksi, että säveltäjät ilmoittavat etukäteen ohjaajalle omasta edistymisestään, jotta ohjaaja osaa suunnitella sävellystuokioiden ajankäytön parhaalla mahdollisella tavalla.
Vinkkejä ohjaajalle sävellystuokioiden toteuttamiseen:
Kaikkea ei voi suunnitella etukäteen, joten uskalla tarttua hetkeen ja intuitioosi
Suhtaudu säveltäjiin ja heidän teoksiinsa vakavuudella ja pyri tasapuoliseen kohteluun
Teosten äänittäminen, laulaminen tai soittaminen on tärkeää jo luonnosvaiheessa. Ohjaajan apu tässä vaiheessa voi olla hyvin tärkeää.
Pidä yllä positiivisuutta: teosten arvioinnin sijaan analysoidaan ja keskustellaan niistä yhdessä
Tarjoa teknisiä apukeinoja, esimerkiksi ota tehosteet käyttöön! Yksinkertainenkin äänitys kuulostaa paremmalta pienellä kaiulla.