5. Miten kuorosäveltämistä ohjataan?

 

OHJAAJA ON KANSSAKULKIJA

Kollektiivisessa kuorosäveltämisessä olennaista on vuorovaikutteisuus ja tasa-arvoisuus. Ohjaaja ei anna valmiita ideoita tai neuvoja ylhäältä alaspäin, vaan toimii innostajan ja tukijan roolissa.

Runsaasti erilaisia vinkkejä antamalla ohjaaja inspiroi säveltäjiä uuden löytämisen äärelle ja helpottaa aloittamisen hankaluutta. Yhdessä pohtimalla löydetyt ideat tukevat säveltäjän omaa luovuutta ja ruokkivat mielikuvitusta.

Säveltämistä ohjatessa on kannattavinta keskittyä ennemmin siihen, mitä teoksessa jo on, kuin siihen mitä teoksesta vielä mahdollisesti puuttuu. Sanoittamalla jo tehtyjä ratkaisuja ohjaaja tukee säveltäjien ajattelun ja itsetunnon kehittymistä.

Teknisten säveltämisoppien hallitsemista tärkeämpää ohjaajalle on aidon innostuksen herättäminen ja halu oppia yhdessä uutta. Oman heittäytymisen ja rohkeuden esimerkillä myös ohjattavat uskaltautuvat ylittämään itsensä.

Avain luovuuteen on turvallinen ilmapiiri

Luovan työskentelyn elinehto on kannustava ja turvallinen ilmapiiri. Kuorosäveltäminen herättää osallistujissa usein monenlaisia tunteita. Onkin tärkeää, että jokainen osallistuja voi kokea tulevansa hyväksytyksi ajatuksineen ja ideoineen.

Syntyvään musiikkiin suhtaudutaan vakavasti, ja se otetaan tosissaan. Tämän ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa ryppyotsaista menoa – päinvastoin! Kun osallistuja saa kokemuksen siitä, että hänen ehdotuksensa tulevat kuulluiksi ja vastaanotetuiksi, lisää se uskallusta ja luottamusta omiin kykyihin.

Kuorosävellysprojektin ohjaajalla on päävastuu hyvän ilmapiirin luomisesta. Turvallisen ilmapiirin kehittymiseen tarvitaan jokaisen osallistujan panosta, mutta sitä voidaan myös tietoisesti ohjata.

Ennen luovan työskentelyn ja säveltämisen aloittamista onkin tärkeää käyttää riittävästi aikaa tutustumiseen ja ryhmäytymiseen, vaikka ryhmäläiset olisivatkin toisilleen tuttuja jo ennestään. Aluksi myös keskustellaan yhteisistä pelisäännöistä ja rooleista sekä projektin tavoitteista.

RAKKAUTTA JA RAJOJA

Sävellystyöskentelyn etenemiseksi tarvitaan innostuksen ja kannustuksen lisäksi myös rajoja. Mahdollisimman selkeät ja yhdessä sovitut tavoitteet, aikataulutus, tarpeeksi pieniin paloihin jäsennetyt tehtävänannot ja hyvin organisoitu työskentely ovat oleellisia asioita menestyksekkään projektin johtamisessa.

Tärkeitä elementtejä sävellyksen ohjaajan roolissa:

  • Aito innostuneisuus ja kyky motivoida osallistujia

  • Kyky luoda turvallista ja avointa ilmapiiriä

  • Oppijalähtöinen ohjaaminen: ohjaaja on rinnalla kulkija ja sävellysmentori

  • Tilan antaminen säveltäjien omille ideoille

  • Uskallus ja halu lähteä kohti tuntematonta ja oppia itsekin uutta

  • Omakohtainen aiempi kokemus säveltämisestä ja sovittamisesta sekä luottamus omiin taitoihin – perusasioillakin pärjäät jo pitkälle ja yhdessä opetellaan!

  • Oman osaamisen hahmottaminen: tarvittaessa pyytää ulkopuolista apua tai etsiä lisätietoa

 
Previous
Previous

4. Miten kuorossa säveltäminen toimii?

Next
Next

6. Millainen on onnistunut sävellystuokio?