10. Miten sävellän laulun? Vinkkejä aloittelijalle

 

Säveltämiseen on niin monta reittiä kuin on säveltäjääkin! Tähän on koottu vinkkejä ja ehdotus etenemisjärjestyksestä kuorolaulua säveltäessä. Mikä on sinulle luontaisin tapa säveltää?

  1. LÄHDE LIIKKEELLE TEKSTISTÄ

    Etsi käsiisi sinua inspiroiva ja puhutteleva teksti, jonka halauaisit säveltää. Analysoi tekstiä ja mieti, millaisista osasista se koostuu:

    Mikä on tekstin tyylilaji? Mistä teksti kertoo? Millainen on tekstin tunnelma?

    Hahmottuuko teksti säkeisiin pienempiin jaksoihin? Mikä on tekstin tärkein kohta?

    Miten teksti toimisi laulutekstinä? Onko jotain mitä siitä voisi jättää pois? Entä kerrata?

  2. MITEN TEKSTI SOI?

    Kokeile itse tekstiä ääneen puhumalla ja laulamalla, syntyisikö tekstille luonteva rytmi ja laulettava melodia. Voit myös kokeilla samaa soittamalla. Jos mielestäsi tarpeeksi hyviä ei ideoita ei synny, kokeile rohkeasti toista tekstiä.

    Kun keksit hyvän idean, äänitä heti laulamasi melodia muistiin. Kokeile erilaisia vaihtoehtoja ja valitse niistä mieleisin.

    Minkälainen on tekstin luontainen rytmi?

    Minkälainen tempo ja tahtilaji tekstiin sopisi?

    Minkälaisia melodisia ideoita teksti sinussa herättää?

  3. SOINTUJA KEHIIN

    Kokeile seuraavaksi soinnuttaa melodiaa eli luoda sen taustaksi harmonioita. Mikäli soitat esim. pianoa, kitaraa tai ukulelea, kokeile etsiä melodiaan sopivia harmonioita eli sointuja. Jos homma sujuu, voit kokeilla myös hieman erikoisempia sointuja. Korvasi kyllä kertoo mikä toimii! Äänitä lopuksi melodia ja soinnut yhteen. Voit tehdä äänityksen esim. Soundtrapilla tai muulla musiikinteko-ohjelmalla.

    Kulkeeko laulu duurissa vai mollissa? Onko käytössäsi jokin erityinen asteikko?

    Mikä on harmoninen tempo, eli miten nopeasti soinnut vaihtuvat?

    Tukeeko melodia ja harmonia tekstin tunnelmaa, vai luodaanko sillä ehkä tahallisia kontrasteja?

  4. Kehittele STEMMOJA

    Kokeile improvisoida eli keksiä korvakuulolta laulaen stemma melodian ja harmonian päälle. Voit laulaa stemmoja melodian rytmissä sanoilla tai eri säestystavuilla tai -vokaaleilla (esim. aa tai dum dum). Ehdit palaamaan yksityiskohtiin myöhemminkin. Äänitä jälleen heti, kun mieleesi tulee hyviä ideoita.

  5. JÄSENNÄ JA HAUDUTTELE

    Analysoi ideoitasi seuraavien apukysymysten avulla ja merkitse ylös tarvittavat muutokset.

    Minkälaisia osia laulussasi on ja miten laulun rakenne hahmottuu?

    Mille kokoonpanolle laulu on tehty, ja montako stemmaa siinä on?

    Mikä olisi sopiva sävellaji?

    Laulaako joku stemma liidiä eli päämelodiaa? Minkälaisia rooleja muilla stemmoilla on (esim. bassolinja, rytminen tai harmoninen säestys, melodian tuplaus eli vahvistaminen)?

    Minkälaista dynamiikkaa haluat?

    Minkälaisia sointivärejä eli saundeja haluat lauluusi?

  6. ÄÄNITÄ DEMO

    Äänitä kappaleestasi demo itse laulaen. Voit myös tarvittaessa soittaa ne stemmat mitä et pysty itse laulamaan. Tässä kohtaa tulee vielä usein hyviä kehitysideoita. Kuulostele äänittämääsi ja tee tarvittavat muutokset.

  7. KIRJOITA NUOTTI

    Kirjoita kappale nuotiksi. Tässäkin kohtaa saattaa syntyä vielä hyviä ideoita. Kirjoita nuotti puhtaaksi ja pyydä tarvittaessa apuja kokeneemmilta säveltäjiltä tai vaikka kuoronjohtajaltasi.

  8. JULKAISE TEOKSESI

    Tarjoa kappaleesi rohkeasti kuoron laulettavaksi. Oman sävellyksen kuuleminen muiden laulamana ja esittämänä on jännittävä, mutta myös huumaava hetki. Kuorosävellyksen voi myös jakaa esimerkiksi musiikin virtuaaliyhteisöön tai vaikkapa salattuna linkkinä läheiselle. On myös ihan ok säveltää pöytälaatikkoon vain omaksi iloksi, mutta jaettu ilo on moninkertainen ilo!

Miten oman laulun säveltäminen sujui? Entä miltä tuntuisi ajatus laulun säveltämisestä porukalla?

 
Previous
Previous

9. Mitkä ovat musiikin rakennuspalikoita?

Next
Next

Lisätietoa ja materiaaleja