1. Mitä on kollektiivinen kuorosäveltäminen?

 

Yhteisöllistä luovuutta

Suomalainen kuorokenttä on rikas ja elävä: erilaisia kuoroja, innokkaita kuoroharrastajia ja korkealaatuisia kuoroalan tapahtumia löytyy kautta maan. Monet suomalaiset kuorot nauttivat kansainvälistä arvostusta. Kuorokentän monipuolistuessa ja tason noustessa kuoroilla on tarve uudelle musiikille. Kollektiivinen kuorosäveltäminen tuottaa yhteisöllisesti tehtyä, omaleimaista musiikkia sekä innostavan ja kehittävän oppimiskokemuksen. 

Kollektiivinen kuorosäveltäminen on kuorossa tapahtuvaa säveltämistä, jossa kannustetaan kuoron jäsenet luovaan toimintaan ja uuden musiikin tuottamiseen. Kollektiivinen kuorosäveltäminen vahvistaa yhteisöllisyyttä ja valjastaa käyttöön kaikkien osaamisen. Lisäksi se mahdollistaa luovan heittäytymisen sekä uuden oppimisen valmiiksi tutussa ja turvallisessa ympäristössä: omassa kuorossa.

Matka uuden äärelle

Kollektiivinen kuorosäveltäminen tapahtuu yhteistyössä muiden osallistujien kanssa. Säveltämiseen voivat osallistua kaikki kuorolaiset tai kuorolaisista muodostettu pienempi ryhmä. Tärkeää on, että osallistuminen perustuu vapaaehtoisuuteen. Kuorosävellysprosessia luotsaa kuoronjohtaja tai ulkopuolinen ohjaaja. Ohjaajalla tulee olla omakohtaista käytännön kokemusta ja teoreettista osaamista kuorolle säveltämisestä, mutta jo vähäisemmälläkin kokemuksella voi päästä luovan toiminnan alkuun.

Sävellysprojektin aikana osallistujat muodostavat valitsemastaan valmiista tai itse tuottamastaan runotekstistä kokonaisuuden, joka sävelletään yhtenäiseksi teokseksi. Lopputuotteena voi olla esimerkiksi tiettyyn teemaan sidottuja yksittäisiä sävellyksiä tai sovituksia, improvisaatioteos, äänimaisemia, laulusarja tai vaikkapa näitä kaikkia yhdistelevä kokonaistaideteos. Laulujen lisäksi teoksessa voidaan käyttää erilaisia draaman, ilmaisun ja improvisaation elementtejä.

Lopputuotetta tärkeämpää on kuitenkin itse sävellysprosessi. Matka, jonka kulkemalla kaikki kollektiiviseen kuorosäveltämiseen osallistuvat voivat oppia itsestään, toisistaan ja musiikin luomisesta uutta yhteisten elämysten ja oivallusten kautta.

 
Next
Next

2. Kuka saa säveltää?