Kollektiivisen kuorosäveltämisen projekteja

 

Sabrina ja Saarten tyttäret: Ainon tarina (2021)

Sabrina ja Saarten tytärten Ainon tarina -teoksen kollektiivinen sävellystyö aloitettiin syksyllä 2019, jolloin kollektiivi perehtyi yhdessä Kalevalan neljänteen runoon. Aino-taruun tutustuttiin erilaisin valmistavin tehtävin, muun muassa keskustelemalla, kirjallisuuteen perehtymällä, kuvallisella kerronnalla sekä hahmojen kuvittellisia päiväkirjamerkintöjä kirjoittamalla ja lukemalla.

Laulajat jaettiin viiteen sävellysryhmään, joista kukin ryhmä sai työstettäväkseen oman osuuden runotekstistä. Runot muotoutuivat yhdessä ideoiden ja säveltäen vaihe vaiheelta lauluiksi. Sovitusvaiheessa sävellykset hioutuivat kaikkien sävellysryhmien sekä sävellysmentoreina toimineiden Sabrinan ja Johanna Alangon käsissä. 

Koronapandemian myötä kollektiivi joutui siirtymään etäharjoituksiin, joissa kappaleiden kehittelyä ja harjoittelua jatkettiin. Etätreenien myötä syntyi liuta uusia, innovatiivisia harjoittelutapoja. Laulujen treenaaminen ja esittäminen yleisölle palkitsee, kun Ainon tarina saa yhdessä sävelletyn musiikin myötä omakohtaisia ja uniikkeja kerroksia.

Sabrina ja Saarten tyttäret: Kantelettaren joulutarina (2017)

Keväällä 2017 pohdin Sabrina ja Saarten tytärten tulevaa ohjelmistoa. Laulukollektiivini tarvitsisi vakiintuneen ohjelmistonsa rinnalle joulukonsertin. Yhtyeelle tyypillisesti musiikin tulisi olla omaamme ja tekstin suomalaista kansanrunoutta.

Yhdessä tekeminen ja siihen luottaminen, improvisaation hengessä kokeileminen ja hullutteleva heittäytyminen on kollektiivimme valtteja ja oma tapamme tuottaa uutta musiikkia. Miksi emme myös säveltäisi yhdessä?

Kantelettaren joulutarinan, eli Elias Lönnrotin kokoamasta Kantelettaresta Neitsyt Maarian virsi -nimellä löytyvän runon upea rujon kaunis teksti puhutteli minua samantien ja houkutti säveltämään. Selvitin, ketkä kaikki kollektiivimme jäsenistä olivat kiinnostuneita sävellysprosessiin osallistumisesta, ja säveltämään ilmoittautuikin iloiseksi yllätyksekseni kymmenisen laulajaa.

En ollut aiemmin ohjannut säveltämisprosessia saati kollektiivista säveltämistä, mutta jostain oli aloitettava. Jaottelin runon jaksoihin tarinan kohtausten mukaiseksi ja jaoimme tekstit keskenämme. Pohdimme yhdessä tarinan jaksottumista ja draamallisia käänteitä. Säveltäjät tutustuivat kukin omiin teksteihinsä ja tekivät ensimmäiset luonnokset melodioista ja harmonioista.

Kuunneltuamme toistemme luonnoksia annoimme toisillemme kehitysehdotuksia. Työstimme sävellyksiä niin keskinäisissä tapaamisissa kuin teknologian kuten äänittämisen ja digitaalisen nuotinjakamisen avulla. Ryhmään syntyi erilaisia rooleja kunkin vahvuusalueiden ja kiinnostuksen mukaisesti: yksi keksi upeita melodioita, toinen koukuttavia rytmejä, kolmas hekumallisia stemmoja, neljäs auttoi muita nuotintamisen kanssa.

Kun laulut olivat harjoitusvalmiita, oli aika esitellä uudet tuotokset muulle yhtyeelle. On aina maaginen hetki, kun kuulee oman kappaleensa ensimmäistä kertaa muiden esittämänä. Riemuitsimme toinen toistemme puolesta, kun saimme kuulla ensipilkahduksia uusista kappaleista. Kantelettaren joulutarinasta on sittemmin tullut vakituinen osa Saarten tytärten ohjelmistoa, ja konserttia on esitetty tähän mennessä yli kymmenen kertaa.

Savolaisen Osakunnan Laulajat: Luova työpaja (2020–2021)

Koronapandemia pakotti suunnittelemaan kuorojen toimintaa uusista vinkkeleistä. Savolaisen Osakunnan Laulajilla yksi uusista toiminnan muodoista oli Luova työpaja, joka kokoontui syksyllä 2020 muutaman viikon välein lähitapaamisin ja keväällä 2021 parin viikon välein etäyhteydellä.

Luovaan työpajaan osallistui kymmenisen laulajaa. Ryhmässä tehtiin laulutekstejä, sävellyksiä ja sovituksia. Osa ryhmästä oli mukana omien teosten tekemisen kautta ja osa seurasi mielenkiinnosta muiden luovaa työskentelyä. Projektin aikana syntyi myös hienoja ideoita, jotka jäivät vielä pöytälaatikkoihin toteutusta odottelemaan.

Kaikki osallistuivat yhteisiin keskusteluihin ja palautekierroksiin, ja luova työskentely koettiin antoisana ja virkistävänä vastapainona kuoron muulle toiminnalle. Teokset ja niiden eri vaiheet tallennettiin nettiin soiviksi miditiedostoiksi (mp3) sekä nuottitiedostoiksi (Musescore).

Osalla ryhmäläisistä oli aiempaa kokemusta säveltämisestä, mutta kaikki haastoivat itseään jonkin uuden osa-alueen kehittämisessä. Oli ilo seurata, kuinka mielenkiintoisia keskusteluja musiikin luominen synnytti. Oman osaamisen ja uskaltamisen rajoja venytettiin, ja palkinnoksi saatiin yhteisiä onnistumisen kokemuksia.

Luovan työpajan tuotoksina syntyi kuorolle liuta uutta ohjelmistoa laulettavaksi. Varhaisista luovista aihioista kehittyi ainutlaatuisia teoksia, jotka muut kuorolaiset ottivat innostuneina vastaan. Lauluja harjoiteltiin kevään etätreeneissä ja äänitettiin Soundtrap-sovelluksella.

Filianna: Luova ryhmä (2021–)

Syyskaudella 2021 Filianna-kuorossani starttasi Luova ryhmä, johon ilmoittautui lähes viisitoista laulajaa. Parin viikon välein lähitapaamisiin kokoontuneen ryhmän kanssa testattiin luovuutta herätteleviä harjoituksia ja lähdettiin suunnittelemaan luovia projekteja.

Jokainen osallistuja kertoi aluksi omista aiemmista kokemuksistaan ja kiinnostuksen kohteistaan säveltämisen ja muun luovan toiminnan äärellä. Luovan ryhmän toiminta pääsi hyvään vauhtiin syksyn kokoontumisten aikana ja toiminta jatkuu.

 
Previous
Previous

Lisätietoa ja materiaaleja

Next
Next

Työpajat ja koulutukset